29 янв. 2008 г., 14:28

Жабешки скок 

  Поэзия » Философская
691 0 3
Тези стихчета са вдъхновени
от знаменитото хайку на Башо.
С благодарности към Лора :)


Поетът Башо в свойта младост
при Учител изучавал Дзен.
Напътствията изпълнявал с радост,
напредвал бавно всеки ден.

Стоял притихнал, наблюдавал
естествения ритъм на живота,
от ден на ден по-буден ставал,
на вятъра усещал всяка нота.

Учителят решил веднъж,
че стига съзерцание и пост.
При Башо отишъл, валяло дъжд,
и питал го основния въпрос:

"Какво будизмът представлява?"
Башо отговорил отведнъж:
"Мъхът по камъните по-гъст става
като отмине пролетният дъжд"

"Добре, тогаз какво било е,
преди дъждът да е валял,
преди по камъните обли
мъхът зелен да е растял"

И таз последната задача
решил поетът с лекота:
"Жабка в езерото скача,
лек плясък, после - тишина..."

© Йордан Илиев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Браво! Много мъдро!
    Много харесвам поезията ти.
    с обич, Йордан.
  • Да,смисълът на вторият отговор на Башо е същият както и в първият...
    но,е-е, друго си е в хайку..а,знзм и малко по-точен превод...
    Поздрав!
  • Лелееееее как си падам по притчи и сказания в стих, нямаш си на идея - това ми достави такъв кеф, че не е за разправяне. Евала брато. Як си в изказа. Харесах много!!!!
Предложения
: ??:??