8 июн. 2023 г., 21:00

Какво от този свят ще отнеса 

  Поэзия
349 2 2

КАКВО ОТ ТОЗИ СВЯТ ЩЕ ОТНЕСА

 

... когато отлетя в простора син,
ще скътам туй, което Бог ми прати –
две ябълки връз майчиния скрин,
тютюнец – от пунгията на тати,
дъха на джоджен, чубрика и ким
от слънчевата сундурма на баба,
и от лулата блага струйка дим,
с която дядо кротваше над хляба,
и врясъка на малкото козле
в саята с вироглавите козлета,
валмо от тръни в зимното поле,
че да е трънен Пътят на Поета,
на паячето светлия хамак,
увиснал върху мен на гредореда,
и любовта на моя котарак,
с която той по цяла нощ ме гледа,
и дюлите от стария комод
ще греят във съня ми цяла зима.

 

Един прекрасен спомен за живот,
във който мене няма да ме има.

 

8 юний 2023 г.
гр. Варна, 20, 40 ч.

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Комуто е дадено свише, дадено е.
    Благословен да си - и ти, и думите ти.
  • дъха на джоджен, чубрика и ким
    от слънчевата сундурма на баба,
    и от лулата блага струйка дим,
    с която дядо кротваше над хляба,
Предложения
: ??:??