Той август е палав немирник,
съблечен до кръста прелита
над горски ливади и урви.
За път и пътека не пита.
Пламтящи целувки раздава
и погледи хвърля горещи
на скромните макове полски.
Подклажда той хлебните пещи...
Той август обича морето,
моряшки сърцето му бие.
Вълните съгледа ли сини
и бърза нов бряг да открие.
Той август на огън прилича,
запален от римски жреци.
Той име на цезари носи,
до днес над земята гори.
© Хари Спасов Все права защищены