Намерих аз, на баба - на тавана,
куфар прашен, толкоз стар
и любопитство някакво, ме хвана,
но бе заключен, с катинар.
Странното ключе намерих,
закачено зад вратата,
от вълнение, чак потреперих
и надникнах под капака :
Малка рокличка с коланче,
обувчици и панделка голяма -
грижливо сложени в найлонче,
били са някога, на мама.
Пуловер мъжки, риза, шапка
и черно - бели стари снимки,
от дядо спомен - за любовта им кратка,
отгледала деца си, сам саминка.
А в ъгъла се свряла, мъничка кутийка,
отворих - пръстен и гердан,
гердана сложих си, на мойта шийка
и пръстена загледах, замечтано :
Тоз пръстен сребърен и стар,
от краля сякаш, беше дар -
с трепет сложих го и удивление
и изведнъж изпаднах, в затъмнение :
.... Тя разказваше, че като малка,
пръстен имала, вълшебен -
щом сложела го, като по пързалка,
се спускала във свят неземен....
.... В красив дворец се озовала,
с трева зелена и цветя,
на поляната с принцесата играла,
на маскен бал била, до сутринта.
След туй, във сребърна каляска,
с шест бели приказни коне,
препускали сред есенните краски
и носела се сякаш, на криле.
Приказни герои срещала навред,
в омагьосана гора била,
момък снажен срещнала, напет -
избавил я от страшната ламя.
Попаднала в зловеща пещера,
със зли духове и зверове -
щом с пръстена докоснела ги тя,
превръщали се в ароматни цветове.....
Пръстенът на баба, така ме бе унесъл,
сякаш времето, за миг, бе спряло....
" Ех, бабо, колко ми хареса,
вълшебния ти свят, потаен! "....
Но тропот някакъв, ме сепна,
завърна ме от свят невидим,
очи отворих и потрепнах....
" Под възглавницата ще го сложа,
пък ще видим! "
© Pepi Petrova Все права защищены