2 янв. 2022 г., 10:59

Клетва ни трябва 

  Поэзия » Гражданская
542 0 0

Виждам те, Ботев! И чувам гласа ти,

който зове за борба!

Гордите мисли взривяват ума ти!

Нужни са хляб, свобода!

 

Нужно е времето... с всяка надежда,

огън в която гори!

Нужен водач е - ти, който проглеждаш

в мрака с орлови очи!

 

В грешното царство - покорство, мълчание,

пъшка народът в ярем!

Правда щом липсва, щом вред е страдание,

тежък е робският плен!

 

Дух ни е нужен - по-силен, по-крепък,

дух като остра кама!

Клетва ни трябва - по ботевски светла -

смърт ил' вовек... свобода!

© МАРИАН КРЪСТЕВ Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??