Виждам те, Ботев! И чувам гласа ти,
който зове за борба!
Гордите мисли взривяват ума ти!
Нужни са хляб, свобода!
Нужно е времето... с всяка надежда,
огън в която гори!
Нужен водач е - ти, който проглеждаш
в мрака с орлови очи!
В грешното царство - покорство, мълчание,
пъшка народът в ярем!
Правда щом липсва, щом вред е страдание,
тежък е робският плен!
Дух ни е нужен - по-силен, по-крепък,
дух като остра кама!
Клетва ни трябва - по ботевски светла -
смърт ил' вовек... свобода!
© МАРИАН КРЪСТЕВ Всички права запазени