23 дек. 2023 г., 21:01

Коледна молитва 

  Поэзия
308 3 2

КОЛЕДНА МОЛИТВА

 

Все още помня някои неща,

които трябва о̀време да свърша –

да насека на моя стар баща

в гората два самара сухо върше,

на мама някой ден да занеса

пантофи със пюскюл от панаира,

и да наточа острата коса –

напролет с дядо да косим баира,

и цвете – на любимата Жена,

да не замръква сам-сама без цвете –

преди да падне първата слана,

за сетно да си развъртя конете,

на синовете – карти за белот,

на всичко коз! – да цакат без умора,

по-вечни и от живия живот,

това са, Боже, скъпите ми хора,

и всекиму по нещичко раздал,

стори ми чист и по-далечен пътя? –

и да ми пазиш извора от кал,

че тя – калта! – душите ни помътя,

да не забравя лист и чер молив –

да се запиша, миг преди да литна...

 

И – ако утре се събудя жив,

да чуеш, Боже, моята молитва.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??