Консуела...
(от вечните моряшки истории
разказвани в кръчмите)
Мил спомен ме прободе остро,
за чуден незабравен остров –
захвърлен южно в Пасифика
в красива островна верига...
Креолка с цвят като канела
ми каза: аз съм Консуела...
Жасмин в косата си забола –
тя беше чак до кръста гола...
Във островната си държава
известна беше тя тогава:
магьосница, но от добрите,
със всички тайни на жените...
И знаеше съвсем подробно,
(когато беше ѝ угодно),
как с чар дарен от боговете –
от разум да лиши мъжете...
... Ръмеше здрач в оранж и злато
от залеза... Като излято
бе тялото ѝ... Съвършена!...
Загадъчна като Вселена...
А уморен от урагана
люлееше се Океана:
– вечерен бриз, красиви палми,
и шепот тих на нежни псалми...
На фон на залез черно – ален
от вятър подлудял разпален,
вълшебен беше силуета:
от палми с цъфнали дървета...
... Потръпна в мен изящна струна,
когато страстно ме целуна
и гъвкава като газела
пак каза: аз съм Консуела,
ела със мен да ти покажа
и красотата на пейзажа,
но още и любов какво е
на тялото самотно, твое...
... И я последвах със доверие,
обзет от страст и суеверие:
тъй в спомените да я нося –
за цял живот ме омагьоса!...
Но щом на сутринта предложи:
–„Ти тука да останеш може” –
не знам защо отвърнах остро,
че тесен ми е този остров...
... Животът?...
Той!?...
... Почти минава,
какво да кажа: „Съжалявам,
че няма да се върна вече –
на оня Остров... В нея вечер...”
Едно време в Пасифика.
© Коста Качев Все права защищены