26 июн. 2008 г., 23:18

Кресчендо за цената на творбите 

  Поэзия
1112 0 7
В днешното време на червЯци сити,

ти помниш ли Ван Гог и Ференц Лист?
С Изкуството си те забогатяха ли?
Ти помниш ли Вапцаров -"терориста",
осъден от народните предатели?

Дали и те "цената" си са смятали?

Не знам "от опит", даже не съм съм пробвал,
но мога да гадая, без да знам,
че от Изкуството се раждат само сЪлзи,
усмивки и моменти на Възторг,

и Свобода... В душите на заробените.

Изкарват се парички, всъщност, да!
Изкарват се съвсем не от творците -
изкарват се от червеите сити,
щом Гениите застигне ги Смъртта...

Тогаз се "качвала цената" на творбите им...

В ПАРИ се вдигала... Цената на Съдбите им!
Не искам и не ща да оценявам.
Не ми и стиска, да купувам с пот
това, що знам - от Сълзи Е Изваяно -

Надежда ни дарява... За Живот!

Но винаги монета му оставям -
на музиканта, спрял на някой мост,
що пее пак, прегърнал акордеона си.
"Здравей Любов", или "Не остарявай"...

И чак до мрака в мен звучи танго.

Картини подарявам на приятели
и стихове чета им не за грош,
а за искриците в очите им, издаващи
това, което реже като нож

и готви ни за скок... Във Необятното.

Простете ми, ако съм ви вгорчил
Надеждата за Хляб или разкош...
"Поет" не е "професия", а "Призвание" -
чегъртани Слова с цвета на кръв,

засъхнала, по пода на занданите -

напомнят ни Живота ни - такъв,
какъвто сме готови да го схванем.
"Поет" наричат някого посмъртно,
а приживе (все още) е "Човек"...

И някои Песни все ще се четат!!!

© Кирил Ценев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??