26 апр. 2014 г., 21:33

Легенда за Пиринския змей 

  Поэзия
490 0 5

Сгушено в прегръдките на планината,
в самотното подножие на връх Орляк,
след крехко слънце, нейде в тишината,
селцето Пирин, скрило се във злак,
разказва ни за времето мистично,
за приказни легенди, за света,
за простичката селска идиличност
събирало в душите мъдростта.
Живяла в селото мома засмяна,
най-личната, най-оправна била,
работна... и за майце си отмяна,
растяла Стана, с поглед на сърна.
Лудеели момците вси по нея,
молитви тайни шепнели в съня,
тяхна севда да е, те копнеели,
в косите ù алтъни да плетат.
Изгаряли по нея много люде,
но друга орис имала си тя,
горянин змей да я поиска лудо
и взломно да открадне радостта.
Издебнал я веднъж във късна доба,
прегърнал я... и литнал на мига,
към оня връх Орляк, докосващ Бога
към своя дом, във Горната земя.
Невеста я направил най-любима,
дворец голям със обич съградил,
обличал я със везана коприна,
несметни дарове ù подарил.
Но в ден един, над змейова градина,
друг змей от нейде долетял,
във битка смъртна нашият загинал,
оставил Стана трудна и в печал.
Родила тя от него свидна рожба,
полу-човек, със змейови крила,
с неземна сила, с божия заложба, 
от връх Орляк да праща светлина.
И днес легендата е много жива,
че нейде над селòто змеят бди
с очите, черни облаци разбива
и пази хората от зли беди.

26.04.2014 г.

© Таня Мезева Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Прекрасно! Попадаш в приказен свят и не искаш да приказката да свършва!
  • Благодаря ти, Лени!
    Заложих на позитивния финал съвсем съзнателно!
    Нека Доброто го има и да вярваме в него!
  • Интересна легенда и увлекателно написана
    Хареса ми, Таня!
    А най-много финала. Доброто трябва да живее и да достига до хората, да ги пази и сгрява.
    Поздрав!
  • Благодаря ти, Мария! За мен ще е радост да стигне до децата.
  • Прочетох с интерес, много ми допадна. Моите ученици "умират" да слушат легенди. Непременно ще им я прочета. Поздрави!
Предложения
: ??:??