23 сент. 2019 г., 07:48

Легенда за розата на Айше - ІІІ част 

  Поэзия » Оды и поэмы
420 3 8

/продължение/

 

Тогава решил, при Стойне да иде,
та със душа си правда да види.
Разказал му той, макар смъртно ранен,
с жълтица от майци си как бил дарен.
Как я свалила и нему я дала
пендарата –спомен от бабата стара,
да помни и знае, че нейде в света
има и друга такава една.
Прошепнал му още, как братче й милно
турци отнели във време разделно,
как на вратлето му също висяла
паричка, да помни правата вяра.
Тежко въздъхнал Хаджи Хюсеин,
разбрал, че погубил е сестрин си син,
че бил е потурчен, а злата съдба
жестоко събрала ги двама сега.
Наблизо до тях, стояла Айше,
щом думите чула, с ловки ръце
измъкнала ножа, гърди си пробола...
и с вярна любов прегърнали Бога.

На другия ден, щом луната изтляла,
Хаджи Хюсеин с коса побеляла
пред свойта джамия излязъл готов,
с достойнство да срещне живота си нов.
На стълбите седнал и горко замолил
Христос и Аллах да вземат го горе,
та да да изкупи греха непростим,
че род е забравил в света си значим.
Свалил си чалмата, в земя я ударил
и казал на всички с език незабравен,
че Българин той е и днес завещава,
богатството свое на правата вяра.

И днес под скалите на Белоградчик
джамия със име „Хаджи Хюсеин“,
припомня с носталгия за любовта
на младия майстор... с Роза една.

Край!
22.09.2019 г.

© Таня Мезева Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Цвети, Дочи, благодаря! Ще се опитам да кача цялата легенда тук, дано ми разрешат.
  • Стисна ме за гърлото... Браво Таничка!
  • Адмирации! Много прочувствено и истинско!
  • Мариела, Гоше, Гавраил, Мариана, Лидия и на теб, Ангелче, благодаря ви от сърце, че прочетохте тази легенда и споделихте тук емоциите си!
  • И мен ме разплака. "И горко замолил Христос и Аллах..." . Защо хората не могат да разберат, че Бог е един? Хубава легенда и хубаво претворена.
  • Поздравления и от мен!
  • Разплака ме, а съм на публично място, но не ми пука!!!
    Поклон ти правя, Таня, тук, а и изобщо за цялата поредица!
    Поздравявам те!
  • 😢 😢 😢 😢 😢
Предложения
: ??:??