26 авг. 2017 г., 22:02

Лято 

  Поэзия
297 0 0

Лятото настъпва бодро,
с плам на юноша надраства Пролетта.
От красотата си безкрайно гордо,
опиянено е от младостта.

 

В мощна буря живеца излива.
Сила земна в класовете попива.
И дървета от плод натежали,
приютяват морните жетвари.

 

.....

 

Слънце палещо, забито
не мърда в зенит.
Въздух – течен от жегата.
Всеки спомен – фатално изтрит.

 

Пясък огнен,
морска мараня.
Почти на въглен,
сривам се върху вълнà.

 

Чайката ми се присмива,
ала меката вода
плавно, нежно ме успокоява.
И заспивам на брега.

 

.....

 

Вечерта обгръща с приятна прохлада.
Щурци разказват приказки за лека нощ.
А малки рачета в колона по пясъка,
заплитат щипки към семейното гнездо.

 

Седя замаян сред танца на светулките.
Дълбоко дишам от морския бриз.
И понасям се сякаш във въздуха,
чак до най-далечните звезди.

 

.....

 

В хладината на гората,
песента на река ромоли.
Сенки пъстри зоват в долината,
с боров дъх утринта ме покри.

 

На поляна цветя ме поканиха,
на игри и закачки безкрай,
на шеги, глупотевини и дърдорене,
на покой, на любов, там бе рай!

 

.....

 

Умората от шемет в път не лесен,
полека ни повежда към дома.
Отърсил съм товара неполезен
и сякаш пак не искам да се спра.

 

Но делникът ме хваща от вратата
и ща-не ща, забравям радостта.
Потънал в ежедневието на нещата,
усещам, вече иде Есента.

© Асен Захаридов Все права защищены

https://azaxsite.blogspot.bg

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??