Една нощ мъничката мравка
решила да обиколи света.
И щом утихнал мравуняка
измъкнала се от дома.
Провирайки се през листата
вървяла бавно, без посока.
До сутринта пребродила гората
и неусетно стигнала потока.
Привлечена от звуци интересни
до него тя се приближила.
На жабешките бодри песни
от сърце се насладила.
И както във захлас стояла
над нея черна сянка минала.
Огромен бръмбар тя видяла
и сърцето й застинало.
Не можела от страх да мръдне,
от звяра черен да се скрие.
Непозволеното пътуване
започнало опасности да крие.
Надвесил се гиганта страшен
над мравчицата любопитна.
Посегнал с щипките да хване
изследователката беззащитна.
Очи затворила, простила се наум
с приятелите, с татко, с мама.
Внезапно чула силен шум,
очи отворила, а бръмбара го няма.
Огледала се за да разбере
какво спасило я от гибел страшна.
Видяла как на близкото дръвче
върти опашка врана важна.
Мравката се скрила сред тревите,
дано заплахата да я отмине,
после си плюла бързо на петите
и бягала до къщи, без да си почине.
Разбрала, че извън дома й е опасно
и че в света по-силният над другите владее.
Под грижата на своето семейство
тя продължила да расте и хубавее.
Поуката, приятели, е много ясна:
мястото си нека всеки знае.
И силен да е някой, все ще има
по-силен, пред когото да си трае.
И другата поука: не мислете,
че от дома далеч животът ще е чуден.
С най-близките когато го споделяш,
животът никога не ще е труден.
Напротив даже – ще е дваж по-хубав,
ако ценим и пазим свободата си,
ако държим на дом и на семейство
и не надвишаваме правата си.
© Галина Пенева Все права защищены