25 апр. 2019 г., 10:48

Любов 

  Поэзия
619 4 5

 

Кой те сътвори, Любов?

Пулсът на Вселената, спиралата на времето,

мечтата въжделената, Мисълта на Бог.

 

От що си сътворена ти, Любов?

 

От страст, зараза, въздихания,

от дъх благатък, възклицания!

От теменужен цвят или зюмбюл,

от аромата на разцъфнал гюл.

От райска сладост или куршум

от изповеди трепетни, с едно наум.

 

Къде си сътворена ти, Любов?

 

Във полета на птицата, в криле на пеперуди,

в погледа на жрицата, пълен с изумруди!

В преливащата чаша от виното пенливо,

в пръските на изворче, бълбукащо, игриво.

Във изгрева на слънцето над буковия лес,

в зародиша на семето, във вихъра ни днес!

Във полъха на вятъра, развял буйна грива

в каручките, дрънчащи в житейската крива.

 

Какво си ти, Любов?

 

Черга изтъкана от любовни нишки,

обагрени с аромата на скрити въздишки.

Задавяща горчилка, гъста наслада,

призрак, изгорен на любовната клада.

Вино пенливо, мълния страстна,

лудост щастлива, мисъл прекрасна!

 

Защо си сътворена ти, Любов?

 

Да даваш, да мъчиш, да възпламеняваш,

да галиш страстно и да пресътворяваш.

Защото ти правиш Земята богата,

защото вграждаш мир във душата!

Защото превръщаш сивотата в брокат

и всеки променя се от старец във млад.

Защото премахваш пирона забит

и придаваш смисъл на пътя изтрит.

 

Но за мен Любов ти си

без начало на дни и край на години!

 

 

 

 

 

 

 

© Лидия Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Благодаря ти, Марко! Всяко едно явление или събитие се предизвиква от съществена причина. Любовта всички знаем, че е чувство, но аз бих я нарекла и процес.А всеки процес крие в себе си своята логично начало и последователност... Много добре си разбрал какво искам да кажа, защото притежаваш аналитичен ум!
  • Невероятно хубаво. Стиховете ти са едно безкрайно преплитане на мъдрост и красота.Колкото повече ги четаш и осмисляш, все по-дълбоко навлизаш в ценностите на живота. Задала си най-задаваните въпроси и си отговорила най-отговарящите отговори./ усмивка /
    Поздрави за творбата !
  • Благодаря ви, че намерихте време да го прочетете. Правите ме щастлива!
  • Страхотно,Лидия,ще си го архивирам и аз,защото съм почитател на хубави мисли....
  • Принтирам,ламинирам и го запазвам.Страшно много ми харесва!
Предложения
: ??:??