ЛъвСко
По земята скитала се твар:
тиха, мрачна, носеща товар –
разум, похот, чувство, жар…
И все мечтаела да бъде цар.
Нерада тъй обхождала света,
страдаща, обичаща в плътта
и с отрова се церила тя в нощта,
но не ранила ничий дух в деня.
Тварта бог нарекъл я Скорпион
и дарил я с мистичен полутон,
ала в царството, където кон
за господар си има Лъв на трон.
Сетне господ на скорпиона рекъл:
„Теб със сила чиста съм обрекъл,
но мисли как отровата би стекъл,
че току-виж живота ти изтекъл.
Туй, което мислиш, че желаеш,
не би ценил без да помечтаеш.
Лъвското сърце ще го познаеш
в добра душа, която сам изваеш.
Търпеливо себе си гради и знай:
съчетанието най-висшо е и рай
ще сътвори – без начало и без край –
интелекта в творчески съюз създай!
И както без народи империя не става,
Император без Императрица остарява.“
Скорпион добро и злото не забравя
и към господа тогаз снага възправи:
„Боже, не мисли за мойте мисли,
ала не допускай друго да те мисли
и когато моя сън ми се избистри,
ще зная свойте помисли пречисти.
Туй сърце във мене аз познавам,
но лъвското най-свято е признавам
и в него единното ще сътворявам,
докато с истина доброто защитавам.
С лъвско жило искам да се пробода,
подобно значимата за свят пчела
и в едно да доживеем до смъртта,
посрещайки в Едното вечността!“
© Камен Тодоров Все права защищены