Jun 22, 2017, 1:34 AM

ЛъвСко 

  Poetry » Other
361 0 0

ЛъвСко

 

 

По земята скитала се твар:

тиха, мрачна, носеща товар –

разум, похот, чувство, жар…

И все мечтаела да бъде цар.

 

Нерада тъй обхождала света,

страдаща, обичаща в плътта

и с отрова се церила тя в нощта,

но не ранила ничий дух в деня.

 

Тварта бог нарекъл я Скорпион

и дарил я с мистичен полутон,

ала в царството, където кон

за господар си има Лъв на трон.

 

Сетне господ на скорпиона рекъл:

„Теб със сила чиста съм обрекъл,

но мисли как отровата би стекъл,

че току-виж живота ти изтекъл.

 

Туй, което мислиш, че желаеш,

не би ценил без да помечтаеш.

Лъвското сърце ще го познаеш

в добра душа, която сам изваеш.

 

Търпеливо себе си гради и знай:

съчетанието най-висшо е и рай

ще сътвори – без начало и без край –

интелекта в творчески съюз създай!

 

И както без народи империя не става,

Император без Императрица остарява.“

Скорпион добро и злото не забравя

и към господа тогаз снага възправи:

 

„Боже, не мисли за мойте мисли,

ала не допускай друго да те мисли

и когато моя сън ми се избистри,

ще зная свойте помисли пречисти.

 

Туй сърце във мене аз познавам,

но лъвското най-свято е признавам

и в него единното ще сътворявам,

докато с истина доброто защитавам.

 

С лъвско жило искам да се пробода,

подобно значимата за свят пчела

и в едно да доживеем до смъртта,

посрещайки в Едното вечността!“

 

 

19.IX.2011
Камен Тодоров ©

© Камен Тодоров All rights reserved.

За мултимедийна визуализация, моля отворете: www.vbox7.com/play:4519076a6b

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??