Мит на бушмените за Водното животно
... Голямото водно животно живее на небето, черно, с дълги крака. То хвърля светкавици и обилна вода.
Малкото животно ръси лек дъждец...
Смешен беше тоя дъжд: кихна нещо,
хвърли водна шепа, тръсна вятърът коса.
Малкото животно избърбори спешно
юлската молитва „на града и на света” .
Малко чух и не разбрах де, кога, защо,
метна кравата бушменска своето теле.
Но децата го приеха като гост в игра,
по ъглите си шептяха с него словеса.
Край стъклата ми премина сянка изведнъж –
весело ù кимнах. Прихнах, та от смях
(ах, че чужденка игрива – като летен дъжд!)
паднаха юздите на сериозния ми нрав.
После подир нея в късен тъмен час
биволи огромни, с черен тежък торс
не от облак, а от приказките хорски
запремятаха нозе от гордост... Заваля!
Тропнаха копита, ревна горе твърд –
запрепускаха талиги в непонятен тръс...
Ти пред тая сила зверска кой си, драги?
Мъничка душа бушменска. С вяра.
© Златина Георгиева Все права защищены