23 сент. 2017 г., 22:29

Молитва 

  Поэзия » Философская, Другая
839 0 2

О, Боже всесилни,

Ти който си в мене,

прати ми прозрение

ярко, горящо.

То нека огрее

душата ми млада

с пламтящата мъдрост

на твоето слово.

То нека пропъди

от мене тъмата,

то нека разпръсква

у мен светлината,

то нека научи ме

как да се взирам

в небето, в звездите,

в ума и в душата...

То нека покаже ми

пътя към Тебе,

о, цàрю небесен,

о, цар на царете...

Аз зная, че Ти си

у мене, мой Боже,

но Ти си в мен нейде,

дълбоко заключен...

Аз искам да мога

 с душа да те видя

​​​​и с Тебе, мой, Боже,

в едно да се слея.

Единствено Тебе, 

о, Боже, възпявам,

единствено Тебе,

мой Бог, величая.

 

© Андрей Андреев Все права защищены

Написах тази творба по усет (без да измервам ударенията). Моля да бъда извинен ако в някоя част от нея се получи аритмия.

Сливането с божеството е обичайно при тракийските вярвания и в известен смисъл на думата, при богомилската вяра.

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??