Една звезда на небосклона свети много ярко,
над родната, горда и велика Родопа планина.
И в студена зима, есен, пролет и лято жарко,
мълвят името му хората по байри и нивя.
Момчил Юнак, един български воевода,
борец за човешка правда и за свобода.
Един защитник на своя български народ,
които страдал под византийския хомот.
На своя кон с вдигнат високо меч в ръка,
той повеждал своята славна дружина верна.
И побеждавали те врага в бой с мощно "ура",
и биели се храбро с голяма армия неверна.
А другар му близък, верен бил и враня му коня,
на чело му ясно слънце, на гърди му месечина.
А снагата му обсипана със звезди като небето,
той юнака, своя господар някога спасява в полето.
И сега когато пак в гордата Родопа планина,
писне гайда и запее родопчанка, хубава мома.
Песен от народа за юнака негов благодетел,
един герой който никога не стана владетел.
Затова за него народа му пее песен и сега,
за юнака български, защитника на народа.
Един велик воевода загинал гордо в борба,
за който и врага му проронил своята сълза.
© Валентин Миленов Все права защищены