5 окт. 2012 г., 20:37

Мълчана вода 

  Поэзия » Любовная
615 1 4

Спусни се в дамара пресъхнал след залез,
три извора сладки тръгни да намериш.
Замълчи, не дишай, стисни ме у пазва!
Щом пукне зората, погача омесвам,

наливам мълчана вода във ведрото,
с билки наречени, брани на съмване.
В дланите стискам ветрове среброоки
и връзвам душите им вълчи накъсо.

Тя помни водата, когато я пиеш –
по гърлото слиза – студена и хищна.
Лъжа ли издумаш и мисъл ли скриеш,
се впива в гръкляна, не дава да дишаш.

Така ще позная, щом плет си прескочил
по доби неверни и в чужди дворове.
Кого си загледал игрив на хорото,
обещания празни дали си говорил.

И време е мойто мълчило да свърши.
Копнях те, желах те, до клетва обичах,
земя пепелява и скършени върши
от круша дивачка – и зла, и стипчива

след мен се повлякоха. Сплитка коприва,
набързо ожари петите ми боси.
За мене ти изгрева само попитай,
игривия бързей, игликите росни.

Нощ подир нощи и утрин след утрини
как чаках да дойдеш, да спреш на превала,
с кърпа кълчищна и шепица въглени
и менче мълчана вода – до премала.

© Валентина Йотова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Харесах стиховете ти, още когато се сблъсках с тях преди няколко години, Валентина...При теб няма замеряне със словесни залпове, има едно мъдро-зряло вникване в заобикалящият ни свят, в който ти ситуираш собствената си светла и пъстролика същност. Тънко, ефирно е перото ти - перо на завършен художник. Поздравления за номинацията в Шивачево, успех ти желая!
  • С фолклорна обагреност,която ми допада.
  • Радвам се, че прочетох!
    Благодаря, Вале!
  • Благодаря за Поезията!
Предложения
: ??:??