17 июл. 2009 г., 16:42

Мъртва свобода 

  Поэзия » Другая
546 0 2

"Ще отбележа тук мимоходом, че вследствие мечтателността и това, че бяхме отвикнали от нея, свободата изглеждаше при нас, в затвора, някак по-свободна от истинската свобода, тоест тази, която съществува наистина, в действителността."
Ф. Достоевски

Мъртва свобода

Опипваме безлично рохкавата почва

на конвойния ни, мъртъв дом,

обезумяли, разхвърляли сме страниците на живота,

заключили в гърдите сетен стон.

До днес затворници на волята,

а утре в свят от самота,

до днес в килия от надежди,

а утре в свят на свобода.

Не е това обикновена свобода -

същинска първа глътка въздух,

като пеленаче си с протегната ръка,

в студена нощ, безименно-бездомна.

Измъчва те съседен грешник,

ала привикваш да си на ръба,

тревожиш се за утрешния делник -

измъчва те реалността.

© Радосвета Петрова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Това че всяка строфа е индивидуална ми допадна!
  • "До днес затворници на волята,

    а утре в свят от самота"

    Прекрасно е... Невероятно красиво ! Поздрав !

Предложения
: ??:??