На Барикадата...
Ти бе и хубава, и млада,
и с ореол от нежността,
а само аз на барикадата
бях твой защитник във страстта...
Дори и мъжката фантазия
да създаде не би могла –
мечти, по – прелестни от тази,
с която бе при мен дошла...
От теб тъй светлина струеше
с фотонни, буйни ветрове,
че питах се: нима не беше
от други, звездни светове!...
Налитаха „вразѝ безумни“
връз барикадата ми с гняв,
а нямах доводи разумни
да водя преговори с тях...
Тогава проумях, че трябва
на тази барикада там –
опазя ли те, да ме радва,
дори да ме оставиш сам...
... И би било това мечтаната
награда с прелестен финес,
и по – добра от обещаната
от време, тъй далечно днес...
(... че аз съм от „ония птици” –
устойчив с времето хибрид
на елегични романтици
от най – изчезващия вид...)
...а всеки ден на барикадата
и всеки отвоюван час:
са най – върховната награда
за твоята чаровна Страст!...
Имало едно време...
© Коста Качев Все права защищены