29 мар. 2015 г., 05:45

На един млад човек 

  Поэзия
393 0 3

В живота искаш да се втурнеш

и зъберите му да изкатериш ,

под бездните му да се гмурнеш  

и в полет Светлината да намериш !

 

Как искаш да се самонаблюдаваш !

И в мрак да виждаш ! И сам лъч да бъдеш !

На щастието пътя да проправяш ! 

И злото от душѝте да отпъдиш !

 

Как искаш , без да осъзнаваш ,

навред да обозреш далечината !

Към ѝстината как се доближаваш !

Как блъска нейна двойница в гръдта ти !...

 

Озърташ се , назад поглеждаш мѝгом ,

съмняваш се и , мислиш , и решаваш :

„О , Светлина , аз вече Те достигам !“ -

Тъй възклицаваш и се възвисяваш !...

 

„О , Светлина , аз по Земята крача !

И дух , душà и тяло съчетавам !

Сърцето си в Теб руквам да вторача

и чрез живота си Те поздравявам !...“

© Стоян Минев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??