Пространствено ориентиране
На зелената горска поляна
седнала Баба Мецана.
ОКОЛО нея на пънчета
са палавите, рунтавите мечета.
Разказва им случка, забавна,
а тя била много, много отдавна.
НАЛЯВО от тясната пътека
се намира горската Аптека.
От Лиса ще си купиш аспирин,
ако искаш и хапче аналгин.
Продава още чай от билки -
лайка, липа и глогинки.
Библютеката НАДЯСНО
се вижда много ясно.
Цветна книжка от Чичо Слон
ще получиш с красив балон:
- Да пазиш книжката добре,
поръчва той на всяко дете.
Ежко пее там ОТПРЕД,
да заслужи сладък мед.
Награда всеки ще получи,
ако песента научи.
И не иска той да спре -
пее силно, гърло си дере.
Зайко ОТЗАД е спрял,
уплашен и занемял.
Новото кожухче си съдрал.
Но къде? Не разбрал.
За помощ Зайко се оглежда,
но от никъде надежда.
ПОД листенцето на сянка
се събуди от сладка дрямка
скокливият певец Щурец
и донесе игла с конец.
Зайко сърдечно благодари
и с две целувки го дари.
ВЪРХУ бодливата къпинка
кацна пъстрата Калинка.
Бързо отлетя, щом видя
Бухалче другарче с букварче.
Отиват на рожден ден -
днес Вълчо е роден.
В СРЕДАТА на горската поляна
с детето си е хитрата Лисана.
Лисичето мъдро ще поучи,
ново нещо да научи.
Как следите си да крие,
от Ловеца да се скрие.
ОТГОРЕ Слънчо маха с ръце,
радва им се от сърце.
Дарява топлите си лъчи
и песента му за тях звучи.
Иска той да са щастливи,
весели, дружни, работливи.
10.10.2009г.
Мадрид
© Божидарка Божинова Все права защищены
Колега Георгиев.Благодаря ви за оценката.Като детска учителка с 32 години стаж,знам какво би грабнало вниманието да мълчуганите.Вие,го подчертахте в коментара и ви благодаря сърдечно.