20 июн. 2015 г., 20:01

На метър и десет от Рая 

  Поэзия » Философская
1054 0 3

На метър и десет от Рая

 

на двегодишния Лeo и на болката в очите му, когато възкликна: "Ама то не си отваря устата! " 


Мечéто не пее, мъниче! 
Аз бях... Не го гледай тъй жално! 
Поредна загадка-разкрита. 
Поредна магия - умряла.


Нали ден и нощ си мечтаеш
да станеш такъв, като тати:
голям, могъщ, силен, всезнаещ, 
човек-властелин на Земята.

 

Това е цената ни жалка 
на всяко стъпало нагоре:
едно детско чудо по малко, 
сменено с една отговорност.

 

Наш дядо Адам е виновен! 
И той искал всичко да знае, 
затуй скришом хапнал от плода
и той час изхвръкнал от Рая...

 

Но ти спи, сега, да пораснеш! 
Остават ти метър и десет 
да станеш висок като татко, 
светът да е малък и тесен!

 

Не ще е по-лесен, мъниче! 
Растежът е стръмен, усоен 
и всичко е все по-различно, 
когато вървиш по-нагоре.

 

Поредна загадка разкрита
отваря врата на сто други. 
И цял живот нещо се питаш
и тичаш към новото чудо...

 

Заспивай! Не бързай да знаеш
как питат бащите горещо!


Hа метър и десет от Рая... 
Все гладни... Все дъвчещи нещо...

 

© Петя Божилова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • "Заспивай! Не бързай да знаеш
    как питат бащите горещо!


    Hа метър и десет от Рая...
    Все гладни... Все дъвчещи нещо..."

    Мъдрост!
  • Браво, Петя:
    "Това е цената ни жалка
    по всяко стъпало нагоре:
    едно детско чудо по-малко,
    сменено с една отговорност."
    Ето - това е демаркационната линия, о която започва осъзнаването.
    Да можеше да си оставаме деца!
    Поздрав за милата и мъдра творба!
  • Заспивай! Не бързай да знаеш
    как питат бащите горещо!

    хубаво!
Предложения
: ??:??