За мене е призрак в късната есен,
стоящ все наблизо невидим и сам.
Напомня ми скованото чувство на страх,
че съм достатъчно малка, да бъда изгубена,
като капка в океана - завинаги.
Замръзвам, присвивам се, после потрепвам,
но... само по навик оставам будна и мисля за него.
Придържащ се строго към своята клетва,
не протяга ръце. Научил се е да не моли никой и знае,
че помощ не идва от никъде, даже от Бога.
Съществува във своето собствено проклятие –
сам да се скита. И често е там, на жълтия покрив,
с поглед протегнат към нещо далечно.
Но никой не търси. Залязва, изгрява и пак се запътва
по своите пътеки. Прилича на просяк, но не и в очите.
Там е дълбоко. Почти като космос. И вечно е тихо.
Напомня на хищник без дом и без нужда
да бъде познаван или да обича.
Без нужда да взима, без нужда да дава.
Презиран бездомник, който плаши децата.
Почти красив образ, закъснял в тъмнината.
Премръзнал, но силен. Достатъчно силен, да счупи света ти
на малки парчета и да те погуби,
като капка в океана – завинаги...
Веднъж го попитах има ли име.
Не ми отговори, не ме и погледна. Дали ме разбра?
Не мисля, че слуша. Не мисля, че следва.
Сякаш го прави напук. Сякаш го прави от скука.
Знам, не му пука за никой и нищо.
И е вечно безчувствен. Макар и прикрито...
И сякаш на лицето му едва се долавя усмивка,
само когато е там, на жълтия покрив,
с поглед протегнат към нещо далечно.
© Nikolova Все права защищены