Не купих коледни играчки.
Не вдигнах тост. Не ядох нищо.
Смирено може да поплача,
годината си да разнищя.
Щастлива дата в календара
населва църквите със хора,
ала в сърцата няма вяра
и сякаш злото ни пребори.
Накичени сме до главата
и мъкнем чантите от мола.
На кредит Коледата свята
да отпразнуваме разголени.
Ах, лакомствата как ни блазнят!
Пиянство, грях блестят в очите.
Така е. Коледа е! Празник!
Роди се нашият Спасител.
Ще се напием с тежко вино
нали е в името на Бога?
В сърцата вярата ни гине,
а суетата - сякаш дрога
пропила в нас е чак до кости.
Грехът отвътре ни изгаря.
Настана Коледа, след пости
макар че пости кой ли кара?
Не сложих коледната маса
ни нови дрехи си купувам.
Аз нямам светеща украса.
С молитва днес ще отпразнувам.
© Деница Гарелова Все права защищены