Смъртта ще бъде дваж по-сладка,
защото ще пристигне тихо
със светлия мираж
на моята божествена Итака...
Илиас Симопулос
О,не поставяй пак въпроса
за нова среща с мене, странника...
Разделите все още носят
очакван зов в жадувани пристанища.
Днес разговарям с ветровете,
загърбил песни и сирени.
Едноокият циклоп ми свети,
но пътищата ми не са огрени.
В замислените хоризонти
трепти видение на остров...
И колко ли сезони още
ще бродя през пустини морски?
Надеждата пътува в мене
към роден край, жена и стряха...
И мислите в платната стенат
и търсят вечната Итака.
© Стойчо Станев Все права защищены
Всеки човек е един пътешественик, дори когато пътува в мислите си...