28 авг. 2014 г., 21:40

Октомври в септември 

  Поэзия » Философская
324 0 0

 

 

Аз съм октомври сгушен във  септември,

 Житейска есен с  календарна  вплетени.

 

Летят във мен   като езически кентаври

  розетки  нежност в дните ми, наречени.

Орисани слънца смирено капят,

а ветровете   спомен мил отвяват...

 

Меланхолични цветове, без дух се  стапят,

в отсъствие на цвят и аромат окаменяват

като фосили от зорите  древни.

 

А сетивата хризантемени се  ронят,

мъгли разнасят  капчици напевни,

сред  дързостта на минали сезони.

 

По-глуха от  хралупа изоставена,

аз се разглеждам   като непозната  живопис.

Ту топла,ту прохладна-неподправена

и пъстра като скарабей от яспис.

 

Със октомврийската си святост и мълчание

подобно склуптура на Донатело се извайвам.

Сеитбата и жътвата  са към света послания

в светилището  на сезона,  осветени тайно.

За кой събирам щедро плодовете

от пъпки тръгнали,през цветове и завръзи?

За себе си или за другите?

Проблясват истини  като съцветие от бъз.

 

Аз октомврийски светя през септември,

 от плодове,които необрани ще загният...

Покрих със осланена шума   лаври,

пропъдих ближния и блудния ,и богоравния...

 

 

 

© Диана Кънева Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??