Орачът е тъжен, никога не пее,
натиска ралото дълбоко в земята.
Ще я изоре а после ще бъде засята,
с молба към Бога за реколта богата.
Оранта е неговата плаха надежда,
а жътвата е после неговото тържество.
Засява семената и към небето поглежда,
да е добра годината а после пиршество.
Ще дойде знойни лято, Бог да дава,
класа ще узрее и ще наведе глава.
На богата реколта селянина се надява,
ще запее тогава, ще отвори своята душа.
Ще жъне тогава и ще пее със сърпа в ръка,
да осигури той хляба на рода през зимата.
Ще благодари на Бога от сърце и от душа,
че помага му в нерадостната му съдба.
© Валентин Миленов Все права защищены