28 авг. 2019 г., 14:29

Паметта на Пустинните реки... 

  Поэзия » Пейзажная
427 1 1

 

Паметта на Пустинните реки...*

 

Пустинният вятър над дюните вие

една песъчинка увлича в летеж,

дълбоко във пясъка тайна се крие,

че някога тука било е цъфтеж...

 

Потоци и буйни реки са течали,

гори неизбродни вишили снага

и диви животни в горите търчали,

и спирали тук за да пият вода...

 

Сега е от Бог прокълната Пустиня

и в пясъка змия зарива глава,

а дъжд не валял е понеже с години

децата не знаят, какво е това...

 

... Внезапно обаче смрачи се по пладне

и вятърът с облаци сви изведнъж 

раздрала небето щом мълния падна

и рукна пороен, живителен дъжд...

 

И хукнаха буйни реки незабравили

спиралите древни на водния път

в копнежа си див по Морето оставили

по пътя си чудни цветя да цъфтят...

 

И светна Пустинята цяла в лилаво *

от спящите в нея до днес семена

тя мъртва до вчера от днес величаво

сияе във нови, добри времена...

 

1995. Сахара

13.05.2017. София

*След дъжд Пустинята се покрива с виолетови цветя,

а реките текат по старите си пресъхнали корита.

© Коста Качев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??