23 сент. 2022 г., 17:26

Песента на Родопа планина 

  Поэзия
183 0 3

Песента на Родопа планина

 

Над Рожен слънцето изгрява 

поляните разливат дъхав аромат

пчелите дружно зажужават

целуват цветенцата цвят по цвят 

 

И писва гайда, птиците притихват, 

в гората леко зашумяват мурите .

И два орела към върха политват, 

пресичат вятъра и помиряват бурите!

 

Девойка млада до гайдарите застава 

с очи черешови и кожа млечно бела 

със своята наземна хубост

тя целий свет е днес огрела!

 

Носията й със шевици ярки

искри върху зелената трева,

изпъква върху всички земни шарки

извезаната с обич красота.

 

И песента й като силен ручей руква, 

полита с вятъра във ранна пролет. 

А някъде хайдушка пушка пуква 

и дава път на песенния полет 

 

Прелитат звуците през планината, 

усилват ритъма си от природата, 

поема дъх свободен и дълбок земята, 

притихват очаровани животните и хората. 

 

И чановете златни зазвъняват, 

подсилват този чуден ритъм нов, 

а хълмовете ехото предават,

Родопа се изправя от възторг!

 

А песента в небето се издига 

до най-далечни висини!

И казват че до Космоса достигала. 

Там българската песен и до днес лети!

 

Ярослава Маринова 

© Ярослава Маринова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Добре дошла и от мен. Много хубаво
  • Благодаря от сърце, Милена! Бъдете здрава и нека радостта и творческата енергия Ви съпътстват всеки ден!
  • Добре дошла и попътен вятър в света на поезията. Обичам Родопа планина, любима ми е
Предложения
: ??:??