8 февр. 2023 г., 08:04

Почетният гражданин на Варна 

  Поэзия
601 3 6

ПОЧЕТНИЯТ ГРАЖДАНИН НА ВАРНА

 

Не знам да вярвам, или да не вярвам? –

но днес съм изключително смутен.

Из между всички граждани на Варна

за почетен! – избраха точно мен.

 

Закичиха ме с лентата на кмета –

и лично кметът с реч ме поздрави.

Цял град го чу: – От днеска на Поета

вовеки по вода да му върви!

 

Не ща вода! – развявам из Всемира

два лакътя разчорлена брада.

Да бе почерпил кметът тарга бира! –

най-после да ми тръгне по вода.

 

Безброй авери, близки и колеги

ме гледаха в очите – като Бог.

И триста безотказни привилегии

изсипаха ми се като от рог!

 

Безплатна баня. Кино и театър.

Кеф ти басейн. И градски автобус.

И вредом взеха да ми правят вятър –

да ме цитират цял ден наизуст.

 

А аз – какво? Прибрах се пак – да пиша,

че друго, май, не мога въобще.

Без да се питам в святата си ниша

дали изобщо някой ме чете.

 

Започне ли поетът да се врежда

със благинки, да тъне в златна кал,

за него няма никаква надежда –

и го пиши завинаги умрял!

 

Здравей, живот, и ти – проклета карма!

До днес за всичко с теб се разплатих.

Аз – почетният гражданин на Варна,

ви подарявам този светъл стих!

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Свободен си като морска птица, рееш се на поетичните си криле и редиш съкровените си думи
  • Хубаво е, че умееш самоиронията.
    А иначе честита ти награда „Варна“ за ярки постижения в областта на културата за 2018 година.
    Дали някой от гениите тук е чул за нея ?
  • Валери, нещо ми се повредило в компютъра ли, във връзката ми със сайта ли - не знам, но не мога да сложа стихотворението ти в любими. Че и коментарите по два пъти ми праща... Но това са излишни подробности. Искам да те поздравя за това стихотворение! Голям си, четем те, учим се на Поезия от теб, Маестро!👍🥰
  • Браво,Валери и ти почит за душата си намери!Пиши,четем те!
  • Браво и от мен!
  • Браво!
Предложения
: ??:??