27 янв. 2007 г., 02:19

ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ 

  Поэзия
626 0 6


 

NB!!!   Моля никой да не търси двояко значение.  Написаното е  по филм, който гледах наскоро.

 



Берлин – май 45-та

 

 

Аушвиц свободен.

Ужас в Берлин.

Купища мъртви.

Берлин

мирише на смърт.

Боботещи танкове

бълващи огън.

Гъсенични вериги

мачкат пречупени

кръстове.

Крахът на Райха.

 

В сградите-скелети,

сиви хора

с ужасени очи,

неми от страх,

примирени

със края си

върху зловещата

жертвена клада.

В очите им глад

и плаха надежда

за още живот...

Сирените вият...

Ята птици железни 

в небето
с писък

плюещи смърт.

Взривове!

Грохот.

И огън.

Умиращи хора,

когато е пролет

и утре е мир,

и живот...

Още безсмислени смърти...

 

В бункера - хаос

пияни блудници,

яхат генерали

с пагони, бричове

и счупени кръстове -

пияни сеячи на смърт

Чудовищата на райха...

Подпалвачите на света

“Рицари на честта”

пияни, в безчестие

очакващи края си.

Или възмездие...

 

В бункера
Чудовището

се жени за Ева -

една от всичките еви...

Поредната лудост -

женят се лудите,

сватбено

пътешествие

към смъртта,

телата - в чували,

бензин,

клечка кибрит

и пореден,

последен пожар...

Равносметката -

две сгърчени

в пламъци

черни, овъглени тела

на съпрузи пред Бога

и овъглена Европа

осеяна с лагери на смъртта,

милиони мъртви тела

Смъртта на човека/???/

подпалил света.

Единствената

смислена смърт

в тази война...

 

В бункера

една “фрау”,

една луда,

убива децата си -

6 /шест/!!!

Шест деца

приспани завинаги

от своята майка:

със сила –

в устата ампула,

притисната челюст,

от майчини

твърди ръце,

звук на

строшено стъкло

между детските зъби...

6 строшени

детски животи

от ръцете на майката.

6 ангели

политат в небето...

В очите

на твърдата фрау,

арийката,

няма сълза...

Дали е плакала,

когато е раждала –

6 пъти...

Една от лудите еви...

Едно женско

чудовище

...от малкото...

После тя и бащата

срещат смъртта

с вдигната за почест ръка:

“Хайл!” за почест…

Чест ли...Чия?

 

Зловеща война.

Непоследна.

Черна смърт.

Милиони

строшени съдби

и детски животи.

Милиони

безсмислени

смърти…

 

ХОРА, ПОМНЕТЕ!

 

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ

НИКОГА, ХОРА!

 

ПАЗЕТЕ МИРА!

 

                 

                23.01.2007г.

© Даша Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Благодаря на всички, които прочетоха. Дано никога да не се случва никому.
  • Браво Даша!!!
  • Пресъздала си невероятно този ужас!!!

    п.с. Тази вечер ще гледам за кой ли път "Списъкът на Шиндлер" И отново ще настръгна!!!
  • Даша, поздрави!!! Много силен стих!!!
    Войната е най-лошото нещо!!!
  • Силни емоции...
    Написали силни думи...
    Поздравления!
  • Поздрав, Даша Дано опазим мира! Прочетох го на един дъх. Как се казва филмът, който така те е разчувствал?
Предложения
: ??:??