Исках с нови думи,
думи неизказани,
да опиша болката,
любовта, омразата.
Исках с думи силни,
пълни с чувство, с ритъм,
исках аз за първи път
нещо да опитам.
Но това, което бе
мойта муза - любовта,
банално е,
за всяко изкуство.
Любов, любов...
Картини, театър, стихове.
Въздишка, зов...
Интерпретации.
По-стара от света,
за нея казано е всичко,
дори повтаряно
до втръсване.
И всеки ден за любовта
със силни фрази ни обвързват.
Магия, блян, живот и смърт.
Утъпкан и банален път.
Но защо, щом залюбим
ние самите,
разгаданите тайни
стават пак неоткрити,
често чувани думи
се превръщат в парола,
обичта, уж разголена,
е прекрасна и нова,
шепнем вехтите фрази
с чувство, в нас възродено,
а в гърдите си носим
не душа, а вселена?
Фрази, думи и глупави жестове.
Всичко е старо и вече познато.
Отстрани даже до трагичност е смешно
и прилича на някакъв
провалил се театър.
Но щом мисля за тебе,
щом те видя пред мен,
нещо в мене запява
и, сама възродена,
аз възраждам света.
Фрази, театър, измама?
Не при мене, при другите - да!
© Христина Винарова Все права защищены