11 авг. 2013 г., 09:30

Преображение* 

  Поэзия » Пейзажная
462 0 2

 

 

Преображение*

 

Още лято... Тишина...

Вечер...  Нещо омилее...

... Хлуе нежна ведрина

вятър палав щом повее...

 

Ей го, той се заигра

тук с тревата пожълтяла,

а от близката гора:

Есента ни наблюдава...

 

Сенките на вечерта

акварелно се размиват

във пейзажа на нощта

и загадъчно се скриват...

 

На небето рой звезди

и от тяхната далечност

в тази нощ ще се роди

в нас желание за Вечност...

 

... Ала падаща звезда

на мига ни отрезвява,

че от нейната следа-

мракът просто се сгъстява...

 

Есенните ветрове

времето ли ще променят,

или горски духове

младостта ни ще отнемат,

 

но ще търсем топлина,

разпилявана небрежно,

проумели в същина

Идващото неизбежно...

 

Схващаме за първи път

Божието Откровение:

да преобрази Светът

в чудното му продължение!...

 

... На щурците с песента,

драскаща по тишината,

оживява във нощта

образът на самотата...

 

Толкова неща сега,

толкова мечти отложени,

идват сякаш на шега-

но и малко разтревожени...

 

А живота, който днес

водим яростно напрегнати,

вярвам с повече финес

ще повторим във легендите...

 

И смъртта ще отменим,

като изход неизбежен!...

Даже ще се преродим

във живота центробежен...

 

Може да сме по-добри,

сигурно и по-красиви,

а възможно е дори

в любовта и по-игриви,

 

но във нощ като сега

с унес взряни във звездите

ще докосваме с тъга

спомените неизтрити...

 

... И в живота, оня, нов

пак щурците ще напяват,

за магията Любов:

с много страст и незабрава...

 

 

 

Коста Качев

06.08.2013.

                                           

*6-ти август, Преображение Господне,

в православния календар. Според народните

вярвания, след този ден времето се „преобразява”

и започва есента.

© Коста Качев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??