Притча от бъдещето
Някога, в битките на Светлина и Мрак,
човеците търсехме верния път.
Той ̶ Мракът ̶ бе минал през нашия праг,
тя ̶ Светлината ̶ у нас, но... на съд!
И бяхме превзети свободно от злото:
хората ̶ искаха обич, а мразеха,
парите ̶ те бяха житейското мото,
силните ̶ яростно слабите газеха!
Чедата си прати да сеят разруха:
насилие, дрога, пиянство, разврат...
Земята пустееше ̶ призрачно суха
умираха много от жажда и глад!
Светът боледуваше ̶ нямахме лек!
„Свободен” наричахме оня живот!
Роботът се беше превърнал в човек,
човекът ̶ в машина ̶ безчувствен робот!
Часовникът спря и тъмата ликува,
владееше всичко нашир и надлъж,
но често започнала бе тя да чува
за пламък ̶ негаснещ и в дяволски дъжд.
За пламък, запазил се в наш’те сърца,
за пламък, пожар да разпали готов,
за пламък, подскачащ по детски лица,
за пламъка с краткото име: „ЛЮБОВ”!
Съзнали, че в мрака душата изстива,
отхвърлихме тънкия, черен парцал,
зачакахме голи в студа търпеливо
и Той ни посочи, че имаме бял.
А с висшата помощ безстрашно вървяхме ̶
всеки по своя житейска пътека
и сигурно, бавно духовно растяхме ̶
с добрата, невидима, мека опека!
И нямаше граници! Нямаше злоба!
Алчният щедър започна да става!
Никой не гледаше другия в джоба!
Никой не гонеше сила и слава!
* * *
Достигнахме с воля заветната цел:
хармония, вяра, хуманност, любов...
... и разум пречистен, отдавна поел
нагоре: свободен, възвишен...
... готов!
© Марин Цанков Все права защищены
Никой не гонеше сила и слава!
!!!
Сбъдване да имат тези стихове!
Щастливи и светли празници!