26 дек. 2010 г., 12:13

Приятел в нужда се познава 

  Поэзия » Философская
3389 0 19

Приятел в нужда се познава

 

Приятел, казват, в нужда се познава,

когато ти притиснат си на тясно.

За всеки, скитал в чуждите държави,

това от много черно му е ясно.

 

Той и на сън не иска да си спомня

за своите емигрантски първи крачки,

с един Учител-нуждата бездомна,

която, ха си паднал, те домачква.

 

В такива дни инстинктът ти подсказва

пред стадното си чувство да отстъпиш-

събрани в сноп по-трудно се прегазват

и чупят тънките и слаби пръчки.

 

Но идва миг, във който вейка лягаш,

а будиш се укрепнала фиданка

и пръчките от снопа вкупом...бягат

от теб, защото ти им хвърляш сянка.

 

И ти, усмихнат, тичаш плод да даваш,

а снопът, гладен, щръква като брадва...

...................................................................

Приятел, зная, в нужда се познава-

без нужда с теб сърдечно да се радва!

 

 

                                 п.п. Поводът да напиша горното стихче е следният:

Преди няколко дни се прибра десетгодишната дъщеря на моите хазяи тук, в Мадрид и сподели, че възпитателката на техния клас влязла и им съобщила: „Мили деца, искам да споделя с вас една голяма моя радост. Моят билет от коледната лотария печели 50 хиляди евро.“ 

 С майката се спогледахме и аз глупаво изтърсих:

–Ами вие какво направихте, като чухте?

– Ръкопляскахме ѝ.-каза детето.-И всички много се радвахме.

 След първоначалната изненада(големите печалби обикновено са нещо, което се случва някъде , на някого, когото не познаваш) с майката на детето си помечтахме какво бихме направили ние с тази сума(не ми се смейте, ами си представете петдесет хиляди евро в ръцете си ;):))

Практиката тук е такава: големите печалби от тази лотария, която се чака с месеци, се обявават публично и се поливат сред всеобща радост и веселие. Наистина има над какво да се замисли човек...

 

 Три дни по-късно се роди стихчето.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!

© Петя Божилова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??