В метростанцията свърнах,
на перона се поспрях,
но когато се обърнах,
аз видение съзрях.
Тя – прекрасна горска фея
с теменужени очи,
омагьосан бях от нея,
гледах да не ми личи.
Но понеже съм си снажен,
доста хубав джентълмен,
в този миг тъй много важен
приближи се тя към мен.
С миглите запърха нежно
и ме гледаше със страст,
на лицето белоснежно
паднах аз под пълна власт.
- Много моля, помогнете!
Имах накит с диамант -
каза ми туй мило цвете, -
взе го тоз крадлив талант.
Тя посочи ми човека -
неприятен, зъл типаж.
И с ръчицата си мека
ме погали за кураж.
След престъпника се втурнах,
тичах бясно и крещях,
кошчета две-три катурнах
и накрая аз успях.
Много бързичко го стигнах
и със силен, лъвски скок
аз бижуто му задигнах,
па го фраснах за урок.
Тук усетих аз проблема,
казват - любовта е миг,
породи се в мен дилема -
алчността нададе вик.
Бързо дамата разлюбих,
колието щом видях,
много дълго се не чудих,
да избягам аз избрах.
Ще намеря нова тръпка
във метрото - то е рай!
Но уви, след само стъпка
блъснах двама полицаи.
- Ах, каква приятна среща! –
се престорих на щастлив,
май за кражбата гореща
планът ми излезе крив. -
Туй бижу да върна тичам
на онази дама там,
да помагам аз обичам,
бе откраднато без срам!
- Тук грешите, господине,
ний я знаем таз жена,
номерът ѝ не ще мине,
върши кражби - не една.
Тя на жертва се преструва
и когато поддадат,
глупави мъже вербува
вместо нея да крадат.
Май сте Вие бил измамен
и сте сторили беля,
ала зная - не сте га̀мен,
да ви мъмря не целя.
Нещо скърши се във мене –
ни богатство, ни любов,
а сърцето взе да стене,
тази вест бе удар нов.
Плахо дадох им бижуто
и си тръгнах натъжен.
Аз проклинах, едва чуто,
този тъй объркан ден.
После седнах омърлушен
и се чувствах на ръба,
там на пейчицата сгушен,
мразех своята съдба.
А след миг до мен приседна
друг служител на реда,
доста строго ме погледна -
предвещаваше беда.
- Да сте виждали тук двама
униформени - менте?
Аз ги търся за измама,
че са всъщност мними те.
Кръвното си рязко вдигнах
и с разплакана душа,
аз ядосано изригнах:
- Май ще ходя веч пеша!
© Ф Ф Все права защищены