Раковски
Мили братя българи, хора за борба,
аз вярвах във вас и в смелостта.
Знамето извезано със Смърт или Свобода,
развявахме го гордо в борба за родината.
За свобода цял живот ти води борба,
мечтател безумен бе за свобода.
Твоята любов беше любов от душа,
любов и борба за свободна България.
Войводите събра ги за бой, за борба
в легия наша, първата наша родна войска.
В бой за свобода против турско иго,
за въстание народно апостолите събра.
Апостолът Васил при тебе лъв стана
и Левски го нарече, героя в него съзря.
Избухна въстанието, сбъдна една твоя мечта,
против турците поробители на родна страна.
© Валентин Миленов Все права защищены