Ранозрейка
На пъпа на разголеното лято,
навръх баира, в стръмното ти лозе,
нагазих белоного, и в полата си
навързах - ранозрейка - бяло грозде.
Тръпчиво слънце пипаше зърната
и те растяха - капка подир капка.
Оцъклиха се. Гарваново ято
кълва и дра - чевръсто и за кратко -
изпиха ме! Чух истината плаха,
че гарван гарвану око не вади.
А после цяло село се събраха
да вдигат покрай мен пишман огради.
Градиха ме, поиха ме - пак вързах.
От ден до пладне сладост пак наливам
и докато те чакам да побързаш,
на чучелото в ризата се скривам.
А ти търси ме - на баира лозе!
Когато съм нахранила ятата,
за теб ще пазя вкус на ранно грозде
на пъпа на разголеното лято.
© Галена Воротинцева Все права защищены
Честито Рождество Христово, Галена!