17 мар. 2013 г., 19:55

Разстрелване на светлината 

  Поэзия » Философская
586 0 2

Ако крясък на птица е утрото,              

то какво е небето без болка?                 

В тишината до комина порутен            

заблестяло парчето осколка                  

 

само знак за отминала буря е,               

тъмен екот от огън и пръсти.                

Светове, настрани прекатурени           

през руини и ледени пръски                 

 

чакат милост, ръмжат ветровете им –  

безразсъдно пилени нощеска,               

лудостта и страстта на крилете им,      

на зениците златната  треска.               

 

Как цяла нощ в тая пуста небесна        

надлъж, нашир кръстосва сеячът          

със шепа звезден едрозърнест овес,     

а на утрото чух го да плаче,                   

 

че не поникват стръкове – ялови         

и нефелни са всички усилия.                

А пък времето – ей, на превала е,        

песечинките вече изтичат                     

 

и подир тях пустотата остава –             

ни следа, нито ситна прашинка.              

Сякаш напук на световната слава,        

изтървано – ей тъй, под сурдинка        

 

ще шепнем, че тук един луд е идвал     

да ни буди душите заспали.                  

Ала мърцина е вил като пукал              

в булеварди и пусти квартали.             

 

Дни прииждат със кални пороища      

и въртопи с води мъртвородни.

Уморени и не наши пророци

със знамена на чужди народи

 

се примесват във пъстрилото жежко

и гласа на пожара удавят.

Още утре ще скокнат и тежко

милосърдие ще ни раздават.

 

Дано ние сме грешните блудници,

хвърлили камък по Господа!

Ако крясък на птица е утрото,

няма как – синевата е болка!

© Валентина Йотова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Тежки думи...
    Много добър поглед върху света, в който живеем!
    И все пак си мисля, че в нас е силата да го променим...
  • Скъпа, радвам се да видя един кух ник да ме налазва, не разбрах какво стана с предишния ти коментар
Предложения
: ??:??