Бърза Лиска към реката,
стиска въдица в ръката.
Стана още от зарана
и умита и засмяна,
рибка иска днес да улови,
с рибешка чорба да се гости.
Приближи се до реката
и застана под върбата.
Слънчо гледа от високо,
а реката е дълбока.
Кукичката хвърли във водата
и приседна тихо на тревата.
Ще почака Лиса, то се знае,
няма днеска да играе.
Както гледаше реката,
въдицата силно се заклати...
Стисна Лиса здраво и задърпа,
рибата на сушата издърпа...
- Лелеее, колко е голяма -
викна радостно Лисана.
- Ще поканя Кумчо Вълчо,
даже Ежко Бежко и Лисан.
Кумчо грозденце ще набере,
Ежко ябълки ще донесе,
а пък Лиско има грамофон,
ех, ще стане луд купон.
И щастлива, с усмивка на уста,
хукна Лиса към дома.
© Галя Николова Все права защищены