Забързано е Слънцето към залеза
– и с вятърът се омотава в хаоса,
тъй залезите във Пустинята
– са фантастични,
когато в тях вплетат се и́:
– от Слънцето лъчи космични...
А то, почти допряло хоризонта,
– се заглежда
към Вечността и гаснещия ден
– с последния си лъч: Надежда...
След залезите идват но́щи нереални
– във Пустинята,
защото всяка нощ е:
– само миг от Вечността преминала...
И в тайнството на идващата нощ
– когато мръква,
нахлува вятър див и свежестта изстрадана
– очаквано домъква...
Под пясъците се събуждат тук
– от векове отминали
и храмове и хора
– затрупвани в годините....
И Богове́... Жреци́ и Фараони
– и безсмъртните строители на пирамиди,
те всички хукват да довършат недовършеното
– през отпуснатите им от Вечността години...
...А вият и пустинни ветрове вълшебни
– отново с тайни извънземни,
понеже във Пустинята от Космоса далечен
– Земята ни била е посетена вече...
И ето че, в нощи́те се завръща суматохата
– от ритуали странни, древни – изпълвали епохата...
... Две огнени звезди внезапно полетяха,
– но чудно, до Земята те не изгоряха!...
От Древността легенди ми Вятърът нашепна:
– „Очите са на Ша́нън , красавица неземна...“
А Ша́нън е била (той вятърът го помни!)
– божествено красивата любовница на Фараони!...
Но тя била́ е и Проро́чица съдбовна:
– владеела Живота и участта гробовна!...
От нея се страхували тогава и Жреци́те,
– че можела и тях да праща при Предци́те!...
А в „слънчевата ладия“* и Фараоните „погрешка“
– "отплавали" на Ша́нън след ласката гореща...
Но въпреки зловещата си, непонятна слава
– без любовник Ша́нън и до днес не е оставала!...
И сменяли се в „ладиите“* само Фараоните,
– а Ша́нън си оставала надмогнала каноните...
През Вечността понеже безумно да се влюбват
– могли́ и Боговете
и Ша́нън с тях вървяла
– в Страстта на вековете...
... А светлината звездна от очите нейни
– разреди́ тъмата покрай мен... Тя грейна,
а Времето в Пустинята се завъртя обратно
– и влюбих се във Ша́нън – най невероятно...
И може би защото е необяснимо
– как в тази нощ дошла е Ша́нън от звездите
и владее Ша́нън тайнствата, които:
– и обожествяват във Страстта Жените,
аз готов бях с нея
– да тръгна необмислено
по Древната алея
– на страстните ѝ Истини!...
08.07.2020.
Едно време в Пустинята
*със „слънчевата ладия“ фараоните отплавали към
отвъдния свят
© Коста Качев Все права защищены