Сирни заговезни, ден на прошката,
ден на покаяние, освобождение от злобата,
тежък звън на тучове се носи в простора,
празник кипи в градчето, събират се хора.
Плашалки и кукери от къща в къща
гонят злото, доброто да се връща.
Участниците наближават площада,
очаквани с нетърпение и наслада.
Ето, кукерите идват, малки и големи
по традиция се движат подредени
и за здраве"бръснат" те с калъчките,
с поздрава завръщат пак усмивките.
След тях плашилки, султанки и камилата,
гръм се чува и с помощта на силата
ще изгонят злите духове и сили,
които в душите ни са се стаили.
И с масовка на зимно къпане,
душите ни са се пречистили
и нека здраве, берекет, късмет
ни носи карнавала занапред.
След тези Сирни заговезни
да станем хора по-добри,
да възкръсне вярата в доброто,
да се пречистим и отърсим от злото.
© Полина Христова Все права защищены