19 сент. 2013 г., 16:58

Скитник и съдба 

  Поэзия » Гражданская
495 0 7

Съдбата като клоун се усмихва,
последния спектакъл не играл.
В гримьорната е вече твърде тихо -
на моят цирк свещеният граал.


Сивеят остарелите плакати,
а някъде от тях възторг бучи.
Игра на "бис". Мечти-аристократи.
Дори от смях разплакани очи.


Сега е час и тя да се погледне
без грим на огледалната стена.
Приключила е ролята последна.
Номадът е с подути колена.


И няма кой тъгата й да види
зад шарения куполен брезент -
преглътнала години от обиди,
дори и за едничък комплимент.


Защо й е усмивката на джокер,
щом номерът отдавна не върви?
"Ела, да ти налея "Джони Уокър"
и мъката си в чашка удави!


Не виждаш ли, че циркът се разтуря,
и няма смисъл старият керван?
Перуката ти ще отвее буря.
Гримът не струва. Вече е презрян.


Тръгни си, понакуцваща от болка.
Прогизнала в мизерия и кал.
Не питай докога или доколко
съм бил щастлив, че тебе съм живял.


Едно лице, до искреност измито
с една докрай протегната ръка...
Дори без цирк да ни е малко свито -
съгласен съм, и нека е така!


Сърцето може шанс да е предало -
поканите за някой светски бал,
но гледайки духа си в огледало,
аз себе си и теб не бих предал..."


***
Дъждът вали в стихия допотопна,
а локвите приличат на чорба.
Вратата на един фургон се хлопна.
И тръгнаха си... Скитник и съдба.


(Тленен остатък)

© Ясен Ведрин Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Благодаря ви - Виолета, Санвали и Красимир!
  • Различен си тук и много ми хареса тази провокативност и дръзката образност!Поздравления, прочетох с удоволствие!
  • Поздрави за стиха, хареса ми как си я описал като клоун!
  • "...не се сърди,ще си отида скоро,
    аз дойдох тук на бурята с плача..."Цитирам по памет.Поздрави!
  • Благодаря ви, Силвия и Касиус! Веднъж видях съдбата като клоун и ми се поиска да я персонифицирам в стих!
  • Браво Ведрин. Неизчерпаем талант си. Как не губиш ни на йота ритъма и постоянно намираш истински вдъхновения за писане? Като непресъхващ планински извор си - това не може да се постигне от всеки!!!
  • Поклон!Аплодисменти!
Предложения
: ??:??