Не знам… дали си търсеше белята,
но Гошко във неделя се прибра
с две счупени стъкла - на очилата
и син оток на дясната брада!
Във битка с две нахакани момчета,
той, Кака Мими беше защитил!
Отнесъл беше - чет’ри-пет крошета
на първи тази пролет през април.
Разказа всичко мигом на баща си,
изправен и с наведена глава.
Готов бе да посрещне - участта си
за счупените, скъпи очила.
Но татко му - усмихнато му каза:
- Гошко, ти си истински герой!
На Кака Мими… ти си се доказал,
за нея ти си влязъл даже в бой!
Оттук нататък, тя... ще бъде твоя
приятелка във всякакви беди!
С усмивка, ще си спомняте за боя!
Ще сбъдва с тебе твоите мечти!
Приятелствата трябва да се пазят!
Без тях животът никак не е лек -
Това запомни, Гошко… от баща си,
и с Кака Мими, стана нов човек!
Тя почна всеки ден да му помага
по смятане на дробните числа.
И Гошко спря - по алгебра да бяга,
отличник стана първи на класа!
Юри
Йовев
Март
2023 г.
© Yuri Yovev Все права защищены