13 апр. 2014 г., 07:52  

Спомени от детството 

  Поэзия » Другая
379 0 3

Учителят бе млад,
без връзки и без квота –
големият ни брат,
въвеждащ ни в живота.

Разказваше с любов
и пишеше красиво.
Добър, макар и строг,
обичан мълчаливо.

От него пръв разбрах
за другите планети.
Селото тъне в мрак,
в нас – газениче свети.

На пламъка му блед
разлиствам прашни книги
в тавана с гредоред
за ханове ювиги.

А онзи Одисей
на Омира, слепеца,
зърно в душата сей –
стебло и живеца.

На нивата с юлар
волове в оран водех,
а дядо, вече стар,
бе пример мой и кóдекс.

Когато във града
пристигнах да се уча,
от селската среда
запазих лай на куче

и хлопот на звънци
в стадата по билата,
и хорът на щурци
в привечерна кантата...

Днес, вместо сух цървул,
в работното ми бюро
съм скрил един мамул
от детството ми щуро.

© Иван Христов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • А детството е толкова неща:
    охлузено коляно на хлапе,
    от вестник шапка,шпага от дъска
    и плясък от вълните на море...
  • Всички пазим по един такъв мамул, макар и даже само в душите! Чаровен, носталгичен стих
  • Детство щуро! Какво по-хубаво от това да чувстваш детството в себе си! Запази го !
Предложения
: ??:??