Старият филм
Сърфирах по каналите понеже
забава търсех в полунощ почти-
разсеян малко, повече небрежен,
със зачервени, сънени очи...
Пропусках най-досадните реклами,
и филми със насилие и секс,
но с нищо не можа да ме подмами
и миг от телевизиите днес...
Но сетивата още не заспали
се сепнаха, как точно съм избрал
препускайки по скучните канали
накрая филм: чаровен черно-бял...
... Разказвяше се в него за Живота,
за най-обикновения Живот:
за любовта, омразата, развода
и как страстта е често път към гроб...
Едни различни хора, изживели
отдавна своя дял от Вечността,
но чувствата еднакви, оцелели:
във любовта, омразата... Страстта...
А гледан от дистанция на Времето
(и нас навярно тъй ни гледа Бог!)
как смешни ни изглеждат днес проблемите,
и драмите на техният живот!...
Телата им сега са по звездите
на атоми в Космичния строеж,
а бродят по Земята със душите си
на Дявола в абсурдния метеж...
... Бе хубав филм, след толкоз много втръснали,
унесох се, бе всичко като в сън:
отдавна мъртви хора са възкръснали
и тръгвам с тях по улиците вън...
25.07.2016.
© Коста Качев Все права защищены