20 сент. 2021 г., 20:28  

Свидетелят от последния ден 

  Поэзия » Философская
253 2 9

СВИДЕТЕЛЯТ ОТ ПОСЛЕДНИЯ ДЕН

 

Клепалото на черквата замлъкна,

сърцето на камбаната се спука.

И питам се – Защо ли тук замръкнах –

в безименна и неизвестна пустош?                

 

В иконите – останали без пръсти,

разтече се боя с арабска  гума.

А отчето дори не се прекръсти.

– Анатема! – единствено издума.     

 

Невям усетили апокалипсис,

превзеха небесата синегушки –

и тупаха в дворовете – без писък,

оголени, оцъклени, бездушни.

 

Не нося светлина – да ги покрия,

ни хляб, ни вино, нямам даже прошка.

Луната – вампирясала, ли вие

присвита като псе – пред всяка прочка?

 

Оставам без криле и без посока,

в очите ми гнезди разгулен вятър.

По хълма крета счупена триколка

и някой с взлом ограбил е душата.

 

Изтлея ли в предизгревната пяна –

в селцето и сред призрачните ниви,

ще бъда сол за всяка ваша рана –

да ви напомням, че сте още живи.

© Валентина Йотова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??